CZ DE

Josef Barták, výběr z tvorby

interiéry / design / kresby

 

V letošním roce slaví své kulaté životní jubileum významná hlučínská osobnost, pan ing. Josef Barták. Při této příležitosti Muzeum Hlučínska nabídlo jubilantovi možnost uspořádat jeho autorskou výstavu. Následující řádky chtějí stručně Josefa Bartáka představit a alespoň lehce poodhalit zlomek jeho tvůrčí činnosti.

 

Josef Barták absolvoval jedenáctiletou střední školu a dvouleté nástavbové studium Střední uměleckoprůmyslové školy v Uherském Hradišti. Jelikož mu bylo bráněno ve vysokoškolském studiu, pracoval jako průmyslový výtvarník ve Strojosvitu Krnov i jako dělník v Dřevařských závodech v Hlučíně. Vzal za vděk možností studia na Dřevařské fakultě Vysoké školy lesnické a dřevařské ve Zvolenu. Po absolutoriu pracoval v Dřevovýrobě Ostrava a za pět let odešel do Družstevního zásobovacího podniku Praha, kde vedl tým interiéristů a specialistů obchodního a restauračního zařízení. Posléze v Dřevovýrobě Ostrava zastával funkci vedoucího projekce. Celou dobu se věnoval interiérové tvorbě, designu nábytku a svítidel. Od konce sedmdesátých let rozšířil svůj zájem o problematiku ergonomie a fyziologie zejména sedacího nábytku. Tou dobou byl i popularizačně činný prostřednictvím České vědecko-technické společnosti.

 

Díky přátelstvím, která navázal v době základní vojenské služby u černých výložek, se hned v počátcích dostal k tvorbě sakrálních interiérů. Nejprve to byl interiér kostela Českobratrské církve evangelické v Hošťálkové u Vsetína, následně se jednalo o kostely v Krnově, Frýdku-Místku, sborové síně v Opavě, kostela v Olomouci, klášterní kaple v objektu Regina ve Zlíně a kaple Hospice Citadela ve Valašském Meziříčí a po povodních v roce 1997 interiéru kostela Českobratrské církve evangelické v Přerově. Je spoluautorem úprav a interiéru kostela v Chuchelné. Pro město Hlučín realizoval vybrané interiéry radnice a obřadní síně, jejíž projekt, spolu s organizací celé realizace a autorským dozorem, daroval městu. Josef Barták projektoval rozšíření kostela v Darkovičkách, včetně nového rozšíření kněžiště a ukončení chóru, rovněž se podílel na realizaci restauračních zařízení – penzionu Sv. Florián, restaurace Perla či Velkého mlýna. Je spoluautorem interiéru kulturního domu a obřadní síně na hřbitově v Březinkách. Jako iniciátor a autor realizoval pietní úpravu místa hrobů německých vojáků na starém hřbitově v Hlučíně. S jeho autorstvím se rovněž seznámíme v podobě úprav interiéru Červeného kostela. Na Hlučínsku realizoval projekty stavební dispozice a interiéru obřadní síně v Dolním Benešově, kina a kulturního domu v Bolaticích, interiéru zámku v Oldřišově a staré obřadní síně v Píšti.

Obrazy, designový nábytek, fotografie realizací a jiné jsou námětem výstavy autorské tvorby Josefa Bartáka, kterou si mohou návštěvníci prohlédnout do 20. listopadu tohoto roku.

 

Fotogalerie

Vypůjčení výstavy